Tahılda rekor hasada rağmen çiftçi değil stokçu kazanacak

Ekonomi 12.08.2023 - 20:17, Güncelleme: 12.08.2023 - 20:29
 

Tahılda rekor hasada rağmen çiftçi değil stokçu kazanacak

STOKÇULAR KAZANACAK
Tahıl koridoru anlaşmasının durumunun meçhul olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Millletvekili Ömer Fethi Gürer , buğdayda 30 yılın rekoru kırılmasına rağmen çiftçinin tarladaki ürününü satmak zorunda olduğu için yine çiftçinin değil stokçuların para kazanacağını söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi ( TMO ) Genel Müdürü Ahmet Güldal ’ın paylaştığı bilgilere göre 2023 yılında buğday , arpa gibi tahıl üretimi rekoltesinde son 30 yılın rekoru yaşanıyor. CHP’li Ömer Fethi Gürer ise, tahıl koridoru anlaşmasının durumu belirsizliğini koruduğu için buğday fiyatlarının netleşmediğini söyleyerek, küçük ölçekli çiftçinin tarladaki ürününü satmak zorunda olduğu için ürününü tüccara verdiğini, bu nedenle yine çiftçinin değil stokçuların para kazanacağını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) Tarım , Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer , buğday fiyatlarının seyrine ilişkin Elips Haber ’den Deniz Dalgıç’a değerlendirmelerde bulundu. Dalgıç’ın haberine göre, Gürer, buğday hasadının ağustos ayı sonu itibariyle biteceğini söyleyerek “Hasat bittiği dönemde rakamları görmüş olacağız. TMO , bu yıl geçmiş yıllara göre daha çok ürün alıyor. Çünkü TMO teşvik ve destek dahil 9 bin 250 liradan alıyor. Özel sektör 6-7 yedi bin aralığından alıyor. Bu nedenle daha çok TMO ’ye yöneliş var” diye konuştu. “Yine çiftçimiz para kazanmayacak” Önceki yıl buğday fiyatlarının dünya piyasalarında dengeli seyrettiğini söyleyen Gürer, “ Tahıl koridoru nun ne olacağı meçhul. Şu anda küçük ölçekli çiftçiler tarlada ürününü satmak zorunda olduğu için çoğu tüccara verdi. Girdi maliyetleri artıyor. Mazot , gübre fiyatlarında artış var. Bunların yansıması önümüzdeki günlerde Tahıl Koridoru’ndaki süreçle birlikte buğday fiyatlarının dünyada yükselişe geçip geçmeyeceğini gösterecek. Bu durumda stoklayanlar para kazanacak. Yine çiftçimiz para kazanmayacak” diye konuştu. “Yabancı çiftçiyi kazandırmaktan vazgeçmek lazım” Gürer, Türkiye’nin şu anda ortalama 8-10 milyon aralığında buğday ithal ettiğini ifade ederek, “Bu ithal ettiği buğdayı işiyor. Un , makarna , irmik yapıp yurt dışına satıyor. Normal koşullarda Türkiye coğrafyasında bunu biz yetiştirebiliriz. Türkiye kendisi ortalama 20 milyon buğday üreten bir ülke olarak bu 10 milyonu üretip kendi çiftçisine bu parayı kazandırabilir. Ama biz her yıl ithal buğday alarak onu işleyip dışına satmayı sürdürüyoruz. Onu da sonlandırmak gerekir. Çünkü ülkemizde kendi topraklarımızda bu işi biz kendi kendimize kendi çiftçimizle yapabiliriz. Bizim çiftçimize kazandırmak yerine yabancı çiftçiyi kazandırmaktan vazgeçmek lazım” ifadelerini kullandı.
STOKÇULAR KAZANACAK

Tahıl koridoru anlaşmasının durumun un meçhul olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Millletvekili Ömer Fethi Gürer , buğdayda 30 yılın rekoru kırılmasına rağmen çiftçinin tarladaki ürününü satmak zorunda olduğu için yine çiftçinin değil stokçuların para kazanacağını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi ( TMO ) Genel Müdürü Ahmet Güldal ’ın paylaştığı bilgilere göre 2023 yılında buğday , arpa gibi tahıl üretimi rekoltesinde son 30 yılın rekoru yaşanıyor.

CHP’li Ömer Fethi Gürer ise, tahıl koridoru anlaşmasının durumu belirsizliğini koruduğu için buğday fiyatlarının netleşmediğini söyleyerek, küçük ölçekli çiftçinin tarladaki ürününü satmak zorunda olduğu için ürününü tüccara verdiğini, bu nedenle yine çiftçinin değil stokçuların para kazanacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) Tarım , Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer , buğday fiyatlarının seyrine ilişkin Elips Haber ’den Deniz Dalgıç’a değerlendirmelerde bulundu.

Dalgıç’ın haberine göre, Gürer, buğday hasadının ağustos ayı sonu itibariyle biteceğini söyleyerek “ Hasat bittiği dönemde rakamları görmüş olacağız. TMO , bu yıl geçmiş yıllara göre daha çok ürün alıyor. Çünkü TMO teşvik ve destek dahil 9 bin 250 liradan alıyor. Özel sektör 6-7 yedi bin aralığından alıyor. Bu nedenle daha çok TMO ’ye yöneliş var” diye konuştu.

“Yine çiftçimiz para kazanmayacak” Önceki yıl buğday fiyatlarının dünya piyasalarında dengeli seyrettiğini söyleyen Gürer, “ Tahıl koridoru n un ne olacağı meçhul. Şu anda küçük ölçekli çiftçiler tarlada ürününü satmak zorunda olduğu için çoğu tüccara verdi.

Girdi maliyetleri artıyor. Mazot , gübre fiyatlarında artış var. Bunların yansıması önümüzdeki günlerde Tahıl Koridoru’ndaki süreçle birlikte buğday fiyatlarının dünyada yükselişe geçip geçmeyeceğini gösterecek. Bu durumda stoklayanlar para kazanacak. Yine çiftçimiz para kazanmayacak” diye konuştu.

“Yabancı çiftçiyi kazandırmaktan vazgeçmek lazım” Gürer, Türkiye’nin şu anda ortalama 8-10 milyon aralığında buğday ithal ettiğini ifade ederek, “Bu ithal ettiği buğdayı işiyor. Un , makarna , irmik yapıp yurt dışına satıyor. Normal koşullarda Türkiye coğrafyasında bunu biz yetiştirebiliriz.

Türkiye kendisi ortalama 20 milyon buğday üreten bir ülke olarak bu 10 milyonu üretip kendi çiftçisine bu parayı kazandırabilir. Ama biz her yıl ithal buğday alarak onu işleyip dışına satmayı sürdürüyoruz. Onu da sonlandırmak gerekir.

Çünkü ülkemizde kendi topraklarımızda bu işi biz kendi kendimize kendi çiftçimizle yapabiliriz. Bizim çiftçimize kazandırmak yerine yabancı çiftçiyi kazandırmaktan vazgeçmek lazım” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelposta.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.